
De ce e important modul în care depozităm încălțămintea de iarnă și 5 lucruri la care e bine să fim atenți când facem asta!
Acum că primăvara pare să își fi intrat în drepturi și au scăzut șansele ca iarna să se mai întoarcă, e un moment potrivit să depozităm încălțămintea de iarnă și să începem să ne bucurăm de încălțămintea mai ușoară, de sezon.
În general, cizmele, botinele sau ghetele de iarnă sunt perechi de încălțăminte mai voluminoase, din materiale mai rezistente și uneori și mai de calitate decât alte tipuri de încălțăminte, tocmai pentru a rezista zăpezii și a ține de cald.
Asta înseamnă și că de multe ori alegem să investim mai mult în acest gen de încălțăminte și ne dorim să reușim să-i folosim mai mult de o singură iarnă. O variantă bună poate fi achiziția de astfel de încălțăminte second hand, astfel încât investiția să fie mai mică, dar la aceeași calitate.
E important să îngrijim încălțămintea atât în perioada în care o purtăm, dar și atunci când o pregătim pentru depozitare.
Curățarea încălțămintei de iarnă
Știm că de multe ori atunci când schimbăm încălțămintea de iarnă cu cea de primăvară în garderobă, avem tendința de a o pune exact așa cum este în cutiile în care urmează să o depozităm. Facem asta cu gândul că vom avea mai mult timp să o curățăm atunci când vine timpul să o purtăm din nou.
Totuși, din experiență vă spunem, că dacă nu acordăm timpul necesar curățării temeinice a cizmelor sau ghetelor second hand înainte de depozitare, sunt șanse ca în următorul sezon ele să nu mai poată fi purtate.
E important să ținem cont de materialul din care e făcută încălțămintea, pentru că fiecare presupune o modalitate diferită de curățare. Pielea întoarsă e mai pretențioasă, pielea naturală are nevoie de un tratament special, cauciucul se poate spăla mai ușor.
Un lucru pe care îl pierdem din vedere atunci când achiziționăm încălțămintea, chiar și încălțămintea second hand, este faptul că ne-ar putea fi de ajutor să păstrăm instrucțiunile de curățare. Da, e foaia aceea mică, pe care o primești în pachet cu cizmele tale preferate și care ți-ar fi fost de folos acum 😊
Orice urme de noroi, murdărie sau sare trebuie îndepărtate cu atenție, fără a ataca în vreun fel materialul.
Și branțurile au nevoie de curățare și igienizare frecventă, cu atât mai mult înainte de a depozita încălțămintea pentru o perioadă mai lungă de timp.
5 sfaturi pentru o depozitare eficientă
Bineînțeles că modalitatea de depozitare a încălțămintei depinde foarte mult de spațiul pe care îl avem fiecare la dispoziție, însă sunt câteva lucruri cărora e bine să le acordăm atenție pentru a ne asigura că protejăm corect încălțămintea.
Iată 5 sfaturi care să îți fie de ajutor atunci când depozitezi cizme, ghete sau botine:
1. Folosește produse speciale pentru încălțăminte, înainte de depozitare, care fac curățarea mai ușoară și mai rapidă, la fel și igienizarea interiorului. Există șervețele speciale pentru curățare, spray-uri pentru interior și soluții care oferă impermeabilitate materialului din care e făcută încălțămintea. Dacă alegi să folosești altfel de soluții, sunt șanse ca acestea să distrugă sau să deterioreze materialul. Noi folosim astfel de produse pentru încălțămintea second hand pe care o curățăm și igienizăm.


2. Asigură-te că încălțămintea este uscată și încearcă să o lași să se usuce natural, fără a folosi surse directe de căldură. E important să ne asigurăm că este uscată complet, ca să evităm apariția mucegaiului, pe care sigur nu ni-l dorim. Dacă vrem să grăbim uscarea punând încălțămintea pe calorifer, sunt șanse ca materialul să se strângă de la căldură și să se deformeze.
3. Alege un spațiu de depozitare fără umezeală sau prea mult praf și departe de surse directe de lumină, pentru a proteja încălțămintea pe perioada depozitării. Pot fi de ajutor și cutiile transparente de plastic, dacă spațiul îți permite să depozitezi fiecare pereche de încălțăminte separat, în propria cutie. Faptul că sunt transparente ajută și la o identificare mai ușoară a fiecărei perechi atunci când ai nevoie să o folosești.


4. Depozitează cizmele în poziție verticală ca să eviți formarea unor cute care pot duce în timp la o uzare mai rapidă. Dacă nu ai un suport special pentru a le menține poziția, poți folosi o sticlă de plastic sau orice alt obiect ai la îndemână care să încapă și să le mențină poziția. Nu uita să le pui și hârtie în vârf ca să eviți deformarea lor.
5. Verifică dacă încălțămintea are nevoie de ceva reparații și ocupă-te de ele înainte de depozitare. Cu siguranță te vei bucura iarna viitoare că perechea ta preferată e în stare bună și o poți purta încă din prima zi de iarnă, fără a mai fi nevoit atunci să apelezi la un cizmar și să amâni cu câteva zile purtarea.

Chiar dacă pare un proces anevoios și de lungă durată, timpul și atenția pe care le oferim pentru a depozita corect încălțămintea înseamnă timp câștigat în cele din urmă, pentru că prelungim astfel durata de viață a perechilor noastre preferate de încălțăminte.
Și spunem asta din experiență, pentru că noi îngrijim cu mare atenție toate perechile de încălțăminte second hand de pe shoemix.ro, fie ele de iarnă sau de vară.
Tu cum îți depozitezi încălțămintea?